Burgemeester Bruinooge bekijkt met de kinderen van BSO Toermalijn en leerlingen van het Horizon College de schilderijen, Foto: Fotostudio Wick Natzijl

Burgemeester Bruinooge van de gemeente Alkmaar heeft dinsdag 4 februari een expositie van kinderen van de buitenschoolse opvang Rapsodie, onderdeel van de Stichting Kinderopvang Alkmaar geopend. De 26 kinderen (leeftijd 6 tot 12 jaar) hebben onder begeleiding van leerlingen van het ROC Horizon College schilderijen gemaakt. De expositie is tot en met 11 maart te zien in het Stadskantoor aan het Mallegatsplein in Alkmaar.

Dit initiatief maakt onderdeel uit van het BSO-project voor tweedejaars leerlingen van de opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang. Leerlingen van deze mbo-opleiding hebben de opdracht om verschillende activiteiten te ontwikkelen voor kinderen van de buitenschoolse opvang. Vanuit de lessenserie Kunst & Cultuur leren zij onder andere een schilderactiviteit te ontwikkelen. De 25 leerlingen van de opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang zijn daarom naar het Van Gogh Museum gegaan om inspiratie op te doen. Vervolgens hebben zij schildertechnieken geleerd en deze overgedragen aan de kinderen van de buitenschoolse opvang Rapsodie. Onder begeleiding zijn 26 schilderijen gemaakt met als thema dieren.

Resultaat
De expositie heeft dan ook de titel ‘Beesten’ meegekregen. Burgemeester Bruinooge is enthousiast over de schilderijen: ‘Als je naar de kleuren en de vormen kijkt, zie je dat de kinderen met deze begeleiding veel hebben geleerd. Het resultaat mag er zijn. Ik hoop dat er heel veel publiek komt kijken.’

Gezicht in de stad
Achterliggende gedachte bij het project is dat kinderen met deze expositie een gezicht en een podium krijgen in de stad; zij horen bij de stad. Vandaar de keuze om de expositie te houden in het Stadskantoor Alkmaar. Daarnaast leren de leerlingen van het Horizon College en de kinderen van de buitenschoolse opvang met dit project naar buiten te treden met iets waar ze trots op zijn. 

© Nationale Onderwijsgids