Normal_8236

DEN HAAG (Novum) - De Tweede Kamer wil opheldering over de financiële praktijken van de kinderopvanggigant Catalpa. Dat bleek woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer met minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD).

Dinsdag bleek dat de schulden van Catalpa, het grootste kinderopvangbedrijf van Nederland, enorm zijn toegenomen sinds de overname vorig jaar door een private-equityfonds. Zo zou het bedrijf geld terugkrijgen van de fiscus, in plaats van belasting te hoeven betalen.

"Dit bedrijf wordt mede betaald door de belastingbetaler, en tegelijkertijd wordt de belasting ontdoken", zei PVV-Kamerlid Richard de Mos. Hij wil dat Kamp een onderzoek instelt naar de financiën van Catalpa, dat onder verschillende namen 540 locaties heeft.

Ook andere partijen willen opheldering. "Dit lijkt me niet de bedoeling", zei PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer over de financiële constructie van Catalpa. CDA-Kamerlid Eddy van Hijum noemde de constructie bedenkelijk.

Kamp wees erop dat de constructie vaker wordt gebruikt. "De HEMA op de hoek is ook verkocht aan een bedrijf dat het op deze manier heeft gedaan." Het kabinet heeft de constructie per volgend jaar onmogelijk gemaakt. Met terugwerkende kracht verbieden kan echter niet, zei Kamp. "Ik kan het niet mooier maken dan het is."