Normal_8002

AMERSFOORT - Ouders in Amersfoort zijn tevreden over het aanbod aan kinderopvang. Dat blijkt uit het onderzoek dat Regioplan in opdracht van de gemeente Amersfoort dit voorjaar deed onder ouders van 0 tot 4-jarige en 4 tot 12-jarige kinderen.

Doel van het onderzoek was om inzicht te krijgen in het gebruik van en de behoefte aan formele kinderopvang (bij een kinderopvangorganisatie) en informele kinderopvang (opvang verzorgd door familie, vrienden en kennissen) in Amersfoort.

Naast tevredenheid van ouders blijkt uit het onderzoek dat in grote lijnen vraag en aanbod van kinderopvang in evenwicht is, ook op wijkniveau. Echter, ouders kunnen niet altijd van kinderopvang gebruik van maken op zogenaamde wensdagen: maandag, dinsdag en donderdag.

Ook kinderopvangorganisaties zijn bevraagd. Zij zien nog wel een behoefte aan meer kinderopvang in Vathorst voor de dagopvang en buitenschoolse opvang (BSO) en in Amersfoort-Zuid voor dagopvang.

Veel ouders in Amersfoort zijn afhankelijk van formele kinderopvang, doordat zij bijvoorbeeld geen familie in de directe nabijheid hebben. Mede daardoor verwachten aanbieders van kinderopvang een beperkt effect van de verlaging van de kinderopvangtoeslag in 2012 op de bezetting van hun voorzieningen.

Het onderzoek vond plaats als onderdeel van het plan van aanpak Wachtlijsten Kinderopvang, waarvoor de gemeente in maart van dit jaar een convenant sloot met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Op de goede weg
De afgelopen jaren heeft de gemeente de vestigingsmogelijkheden voor kinderopvang verruimd en probeert daar waar mogelijk in het vergunningenbeleid vestiging van kinderopvang te faciliteren. In de stad is de opvangcapaciteit het laatste jaar sterk gegroeid.

"Het is prettig dat vraag en aanbod aan kinderopvang in onze stad in evenwicht zijn, maar in een stad die nog volop in ontwikkeling is, blijft het een thema dat blijvende aandacht van aanbieders en gemeente vraagt", aldus wethouder Tigelaar (jeugd).

Impuls alternatieve buitenschoolse opvang
Vanuit het plan van aanpak Wachtlijsten Kinderopvang is € 60.000 beschikbaar voor de ontwikkeling van alternatieve vormen van BSO. De in Amersfoort geregistreerde kinderopvangorganisaties zijn uitgenodigd om samen met andere partijen (bijvoorbeeld scholen) op zoek te gaan naar alternatieve vormen van BSO, waarbij binnen bestaande ruimte met een maatschappelijke bestemming - bijvoorbeeld door dubbelgebruik van (les)ruimten - extra BSO-capaciteit wordt gemaakt.

In februari 2012 wordt bekend gemaakt welke ingediende voorstellen worden gehonoreerd. Deze plannen moeten in 2012 worden uitgevoerd.

De gemeente wil met de te nemen maatregelen blijven werken aan een prettig leefklimaat in de stad voor werkende inwoners met gezinnen.
Het onderzoek is te vinden op www.amersfoort.nl/kinderopvang.

© Nationale Onderwijsgids