Robert M tekening

AMSTERDAM (Novum) - Het gerechtshof in Amsterdam houdt op 15 november een regiezitting in de Amsterdamse zedenzaak. Robert M. werd op 21 mei veroordeeld tot achttien jaar celstraf en tbs met dwangverpleging, na een eis van twintig jaar. M. tekende hoger beroep aan, gevolgd door het OM.

Tijdens de niet-inhoudelijke zitting worden onder meer de onderzoekwensen van de verdediging en het OM besproken. Wanneer de zaak in hoger beroep inhoudelijk wordt behandeld, is nog onbekend.

De 28-jarige M. werd veroordeeld voor het seksueel misbruik van 67 kinderen op de crèches waar hij werkte, bij hem thuis of op oppasadressen. M.'s raadslieden lieten weten zes redenen te hebben om de zaak aan het gerechtshof voor te leggen.

Een daarvan is dat de rechtbank oordeelde dat de doorzoeking van M.'s woning rechtmatig was en het daar gevonden bewijsmateriaal dus mag worden gebruikt. Verder is het feit dat misbruik in zaken waarbij geen ondersteunend beeldmateriaal was bewezen werd geacht een reden om in beroep te gaan, evenals de toekenning van mondeling spreekrecht aan ouders.

Daarnaast is de combinatie van tbs en een lange celstraf volgens de raadslieden dubbelop, 'verfoeid en onwenselijk'. Ook zou de ingangsdatum van de tbs-behandeling moeten worden vervroegd.

Ook M.'s echtgenoot en medeverdachte Richard van O. ging beroep ging tegen zijn veroordeling. Hij werd veroordeeld tot zes jaar cel en verplichte behandeling. Het OM stelde vervolgens ook beroep in.

De ouders van slachtoffers vinden het erg vervelend dat M. beroep heeft aangetekend, zei hun advocaat Richard Korver eerder. "Hij zou hun lijden niet nog moeten verlengen door de procedure nu weer in zijn geheel opnieuw te laten voeren." De ouders zijn van plan het hoger beroep aan te grijpen om aan te tonen dat ze wel degelijk ook slachtoffer zijn. Ook gaan ze proberen materiële schade, zoals aan M. betaalde oppasgelden, vergoed te krijgen.