Scholen zoeken tweedejaars studenten om voor de klas te staan

Het lerarentekort knelt en er wordt op allerlei manieren gekeken om toch een leraar voor de klas te krijgen. Dat leidt tot opmerkelijke vacatures: studenten worden gevraagd om les te geven. In heel het land staan vacatures open voor studenten die als bijbaan les willen geven. De scholen zien geen andere keuze, meldt Tubantia.

Er heerst een groot tekort aan leraren in het land. Schooldirecteuren zijn zich in bochten aan het wringen om tot een functioneel rooster te komen. Ook in de zomervakantie zochten zij door naar docenten om voor de klas te zetten. Daarbij zochten ze niet alleen naar vaste krachten: ook het aantal beschikbare invallers neemt steeds verder af.

Dat er dus vacatures openstaan voor scholen in de omgeving is niet zo raar. Wel is het opvallend wat voor vacatures er worden geplaatst. Deze beginnen met: ‘Zit jij in je tweede, derde of vierde jaar van de pabo? Zoek jij een flexibele baan waar je direct voor de klas komt te staan?’. De vacatures zijn geplaatst door Studyworks, een organisatie die bijbanen voor studenten in het land regelt.

Door: Nationale Onderwijsgids