Normal_geld__biljet__bankbiljet

Zeven onderzoeksprojecten ontvangen in totaal bijna 3 miljoen euro financiering om verbindingen te leggen tussen innovatieve kunst- en cultuurpraktijken en wetenschappelijke en maatschappelijke vraagstukken. De projecten zijn gehonoreerd binnen het unieke onderzoeksprogramma Smart Culture – Kunst en Cultuur. Het programma is een gezamenlijk initiatief van NWO Sociale en Geesteswetenschappen en het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA. Dit meldt NWO.

De gehonoreerde onderzoeksvoorstellen sluiten aan bij het doel van de Roadmap Smart Culture: het onderzoek op het gebied van kunst, cultuur, erfgoed en media in relatie tot de creatieve industrie en de andere topsectoren verder te stimuleren, van het meest concrete tot het meest abstracte niveau. De onderzoeksprojecten hebben een looptijd variërend van twee tot vier jaar.
 
In de onderzoeken zal specifiek aandacht zijn voor de positie van de maker. Dat blijkt onder andere uit het feit dat bij een aantal van de gehonoreerde projecten artistic research wordt gebruikt als onderzoeksmethode.
 
Bijzonder aan het programma is ook dat het een platform biedt voor samenwerking tussen universiteiten en hogescholen. Bij alle zeven gehonoreerde voorstellen is zowel een universiteit als een hogeschool betrokken.
Smart Culture – Kunst en Cultuur is één van de onderzoeksprogramma's van de topsector Creatieve Industrie.
 
Binnen deze topsector vindt onderzoek plaats waar de creatieve industrie van kan profiteren. Ook wordt kennis toegankelijk gemaakt voor de sector en wordt samenwerking bevorderd tussen onderzoekers en ondernemers.
 
Klik hier voor een overzicht van de gehonoreerde onderzoekenvoorstellen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids