Normal_ballet__dansers

De RAAK-award 2018 is gegaan naar onderzoeksproject Fit to Perform van Codarts Rotterdam. Met het onderzoek, dat zich richt op de gezondheid van podiumkunstenaars, hebben de onderzoekers 10.000 euro gewonnen. Dit meldt Vereniging Hogescholen.

Fit to Perform wil blessures en mentale klachten bij podiumkunstenaars voorkomen. Hiervoor is een online tool ontwikkeld die real-life informatie over de fysieke en mentale gezondheid van podiumkunstenaars verzamelt, analyseert en visualiseert, en de resultaten daarvan weer terugkoppelt via een persoonlijk dashboard. Op het SIA-congres kreeg lector Janine Stubbe de prijs uitgereikt uit handen van juryvoorzitter Reint Jan Renes. 
 
De tweede prijs van 5.000 euro is gewonnen door het project AROSSTA, een onderzoek van Hogeschool van Hall Larenstein naar de inzet van kunstmatige riffen in Saba en St. Eustatius. De derde prijs, 2.500 euro, ging naar Sociale Robots in de Zorg van Zuyd Hogeschool. Dit onderzoek kreeg ook de publieksprijs. 
 
De andere genomineerden waren Better Wetter van Hogeschool Van Hall Larenstein, P2G using biological methanation (BioPower2Gas) van Hanzehogeschool Groningen en PACT: Petunia And CRISPR/Cas Technology van Inholland.
 
Met de RAAK-award wil Regieorgaan SIA de bekendheid en kwaliteit van het onderzoek aan hogescholen verhogen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids