Normal_lezen__studeren__boek__huiswerk__student

Studenten die hun afstudeerscriptie hebben geschreven op het gebied van leesbevordering kunnen in aanmerking komen voor de Scriptieprijs Leesbevordering. Deze prijs, ter waarde van 1000 euro, is een gezamenlijk initiatief van Stichting Lezen (Nederland) en Iedereen Leest (Vlaanderen). Dit meldt Stichting Lezen.

Met de Scriptieprijs Leesbevordering willen Stichting Lezen en Iedereen Leest onderzoek naar lezen stimuleren. De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan de beste afstudeerscriptie over leesbevordering. Mogelijke thema’s zijn onder andere leescultuur, leesgedrag, digitaal lezen, lezersprofielen en maatschappelijke en sociale functies van lezen. Ook onderzoek naar good practices of succesfactoren binnen leesbevordering vallen hieronder.
 
Tot 30 september 2018 kunnen scripties digitaal worden ingestuurd. Een onafhankelijke jury beoordeelt de scripties op verschillende criteria. Tijdens het wetenschappelijk congres van Stichting Lezen op 13 december 2018 wordt de winnaar bekend gemaakt. Alle genomineerden van de scriptieprijs kunnen tijdens dit congres hun scriptie toelichten aan het publiek en komen in aanmerking voor publicatie in de bijhorende congresbundel. De reglementen voor de scriptieprijs zijn hier te vinden.
 
In 2016 was de Vlaamse Amélie Rogiers de winnaar van de Scriptieprijs Leesbevordering 2016. Rogiers onderzocht in haar masterscriptie het lezersprofiel van Vlaamse vijftienjarigen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids