Normal_fusie__samenwerking__puzzel__handen

Het hoger onderwijs in Noord-Nederland en Rijksoverheid gaan samenwerken op ict-gebied. Dit moet zorgen voor een betere aansluiting van het onderwijs op het werkveld en op de gevraagde competenties van ict'ers bij het Rijk. Ook kunnen onderwijsinstellingen hun kennis en kunde inzetten rondom de implementatie van ict bij de overheid. Dit meldt Computable.

Momenteel is er in het hoger beroepsonderwijs een tekort aan docenten met een gedegen en actuele kennis van de ict. Bovendien sluiten curricula niet altijd optimaal aan op de behoeften vanuit de samenleving en Rijksoverheid. Ook hebben universiteiten te weinig oog gehad voor onderzoek, waardoor het voor aspirant docent-onderzoekers minder aantrekkelijk is om een academische carrière te starten.
 
Een groep met afgevaardigden uit het onderwijsveld en het Rijk werkt nu aan een concrete invulling van de samenwerking. Voor het onderwijs betekent dit meer inzet van gastdocenten op het gebied van ict. Ook moet in de curricula van opleidingen meer oog komen voor de aansluiting van de onderwijsvereisten op het vakgebied. Daarnaast wordt gewerkt aan het opzetten van voldoende promotieplekken en het streven naar meer vrouwen in de ict. De samenwerking betekent voor de rijksoverheid meer innovatie. Ook moet het zorgen voor het werven van voldoende ict-personeel binnen de overheid. 
 
Zo zijn de betrokkenen op dit moment bezig met het opzetten van stages via het ict-stagebureau van de overheid. Ook wordt de in- en doorstroom in het onderwijs verbeterd. Daarnaast is er een CJIB innovatielab (Centraal Justitieel Incasso Bureau) in oprichting. Voorde lange termijn is er  'Leerlijnen in stages'. Daarnaast bestaan er verschillende andere plannen om de ict in Noord-Nederland op de kaart te zetten.
 
Uiteindelijk moet het ict-pact bijdragen aan ict-gerelateerde innovaties rondom bijvoorbeeld big data en smart cities. Ook moeten er meer banen op ict-gebied in Noord-Nederland komen. Het uiteindelijke doel is om Nederland internationaal voorop te laten lopen als kennisland.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids