Normal_trap

De Hogeschool Rotterdam wil een gezonde leefstijl stimuleren met het project TakeTheStairs. Wie vanaf komend schooljaar de trap neemt in plaats van de lift, krijgt in de schoolkantine korting op gezond eten. Dat meldt het AD.

Om de studenten te kunnen belonen, is door drie studenten van de school een scanapparaat ontwikkeld. Jongeren die de trap nemen, kunnen een pasje scannen langs het apparaat. Per verdieping kunnen ze één punt scoren. Studenten hebben vervolgens met hun verzamelde punten voordeel bij het kopen van gezond eten. Wie 25 punten heeft gescoord, bespaart bijvoorbeeld 20 cent op een banaan. De korting op een warm broodje is zelfs 1,75 euro voor iemand met 50 traplooppunten.

TakeTheStairs moet de jongeren aanzetten om gezonder te gaan leven. De drie studenten die het bedachten maakten zelf eerst ook veelvuldig gebruik van de lift. Toen ze zichzelf afvroegen waarom mensen niet gewoon de trap nemen, konden ze niets anders dan concluderen dat het gemakzucht is. Met hun project hopen ze de jongeren een stap in de goede richting te sturen.

De verwachting is dat het traplopen op de Rotterdamse hogeschool aan populariteit zal winnen, zeker ook omdat studenten gewoon hun studentenpas kunnen gebruiken. Cateringbedrijf Césant, dat in de kantine gevestigd is, hielp de jongens op weg door alvast drie scanapparaten te installeren. Voordeel van het systeem is dat er niet zowel in- als uitgecheckt hoeft te worden, zoals voor de bus of trein. Scannen van de pas kan namelijk alleen halverwege de trap, dus het maakt niet uit of iemand halverwege terugkeert of verder doorloopt omhoog.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids