Normal_man__zorgopleiding__verpleging__verpleegkundige__ziekenhuis__hulp__onderzoek

Vanaf 1 mei aanstaande wordt er gestart met het experimenteertraject voor de Bachelor Medisch Hulpverlener. Dat is afgelopen vrijdag door minister Schippers van VWS besloten. Het doel van het experimententraject is om medisch hulpverleners meer zelfstandigheid te geven. Dat meldt de Vereniging Hogescholen. 

De zelfstandigheid voor hulpverleners geldt voor een periode van hoogstens vijf jaar. Zij mogen dan een beperkt aantal handelingen onder eigen bevoegdheid uitvoeren. Hulpverleners kunnen in het traject onder andere terechtkomen op de afdeling spoedeisende hulp, anesthesie en ambulancezorg. Zij moeten hiervoor wel beschikken over een goedgekeurd diploma door de Nederlands Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Ook is een inschrijving in het Kwaliteitsregister van de beroepsvereniging Nederlandse Vereniging voor Bachelor Medisch Hulpverleners (NVBMH) een vereiste.

Het ‘tijdelijk besluit zelfstandige bevoegdheid bachelor medisch hulpverlener’ geldt niet voor hbo-studenten die hun diploma nog niet op zak hebben. Zij mogen tijdens hun stage wel een aantal handelingen doen in opdracht van een zelfstandig bevoegde beroepsbeoefenaar. Die persoon moet daarbij ook in staat zijn om toezicht te kunnen houden op de situatie, zoals artikel 35 van de Wet BIG voorschrijft.

Of de zelfstandige bevoegdheid uiteindelijk leidt tot effectievere zorg, wordt tijdens het experimenteertraject onderzocht. Dat gebeurt via een onafhankelijke wetenschappelijke evaluatie. Daarbij staat de kwaliteit van zorg en de patiëntveiligheid voorop.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids