Studenten mogen studie tot kraamverzorgster in twee jaar afronden

Studenten van Gilde Opleidingen uit Venray mogen vanaf volgend studiejaar de opleiding in twee jaar afmaken. Daar staat nu nog drie jaar voor. Er is een groot tekort aan kraamverzorgsters in Limburg. Op deze manier kunnen studenten sneller aan het werk. Dat meldt L1Nieuws.

Studenten mogen zelf hun leertempo bepalen en als ze willen in twee jaar klaar zijn. De opleiding blijft in principe hetzelfde, zo stelt Francis Schlijper, teammanager bij Gilde Opleidingen. “Het onderwijs wordt alleen wat compacter aangeboden.”

Zelfstandigheid van de studenten 

De opleiding verwacht wel van de studenten dat ze in het tweede jaar een stuk zelfstandiger zijn. Stagelopen gaat op oproepbasis en daardoor zullen de studenten soms wat lessen missen. Het inhalen daarvan is hun eigen verantwoordelijkheid en dat vereist meer zelfstudie en discipline. Na de zomervakantie beginnen de eerste studenten aan de opleiding.

Nieuwe gespecialiseerde opleiding 

Gilde Opleidingen heeft al vaker geprobeerd om het tekort aan kraamverzorgsters terug te dringen. Een nieuwe gespecialiseerde opleiding tot kraamverzorgende startte al in augustus 2023.

Door: Nationale Onderwijsgids/ Femke van Arendonk