Logo_5
In 2017 start een nieuwe post-hbo-opleiding die speciaal ontwikkeld is voor leerkrachten die werken op een vrijeschool in het voortgezet onderwijs. De opleiding is toegankelijk voor leerkrachten die zich willen verdiepen en bekwamen in de vrijeschoolpedagogiek, -didactiek en de achtergronden. De opleiding is vooral bedoeld voor leerkrachten die 1 tot 3 jaar in dienst zijn, maar ook voor leerkrachten die al langer werken op een vrijeschool is de opleiding interessant. Dit meldt de Vereniging van vrijescholen.
De laatste jaren maken vrijescholen in Nederland een sterke groei door, 25 procent in de laatste vijf jaar. Door de toename van leerlingen, klassen en scholen is er een grotere vraag naar leerkrachten die lesgeven vanuit de vrijeschoolpedagogiek. Voor het primair onderwijs biedt de Vrijeschool Pabo een gespecialiseerde opleiding aan waarin pedagogische aanpak van de vrijeschool centraal staat. In het voortgezet onderwijs is er met name bij nieuwe leerkrachten en zij-instromers behoefte aan een verdieping van de vrijeschoolpedagogiek.
 
Vrijeschoolbesturen hebben daarom de afgelopen periode de vraag voor een nieuwe post-hbo-opleiding neergelegd bij de Hogeschool Leiden en BVS-schooladvies. Inmiddels is bekend dat de opleiding definitief gaat starten in 2017. Leerkrachten, rectoren en bestuurders zijn al betrokken bij het voortraject en leerkrachten worden daarnaast betrokken bij de invulling van de lessen. Per september 2017 start de nieuwe opleiding met een eerste cursusklas. De opleidingsinformatie is vanaf begin maart beschikbaar via de website van Hogeschool Leiden. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids