Normal_lucifer_vuur_onrust_vijf_brand_brandhout

Een leerlinge van de Vrije School in Zwolle heeft tweede- en derdegraads brandwonden opgelopen na afloop van een zomerfeestritueel van de school. Zij viel in de smeulende as van een vuur. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren, is niet duidelijk. Dit meldt De Stentor.

Vrije Scholen houden seizoensgebonden jaarfeesten waarbij de natuur en de seizoenen worden gevierd. Zo wordt de komst van de zomer gevierd met het Sint Jansfeest waar een vreugdevuur of springen over vuur bij hoort. In een kuil wordt met takken een vuur gemaakt en leerlingen mogen daarover heen springen. Het ritueel wordt altijd onder supervisie van verschillende volwassenen gedaan in de aanwezigheid van blusmiddelen. 
 
Het ongeluk met de leerlinge gebeurde pas aan het einde van het ritueel toen het vuur gedoofd was en er alleen nog smeulende as in de kuil lag. Er stonden toen nog steeds begeleiders om heen. Hoe het ongeluk precies kon gebeuren is niet duidelijk, maar het meisje viel in de as. De school noemt het  ‘miscommunicatie’, en heeft meteen na het ongeluk snel en adequaat gehandeld volgens de schoolleiding. Het meisje is inmiddels weer thuis uit het ziekenhuis, maar moet mogelijk een operatie ondergaan.
 
De onderwijsinspectie heeft gisteren contact gehad met de school en beaamt dat het een ongeluk was. Ook de moeder van de leerlinge vindt dat de school en de kinderen geen blaam treft. De school wil echter wel lering trekken uit het gebeurde en overweegt aanpassingen aan het ritueel. Het ritueel helemaal afschaffen zal niet gebeuren, want het vieren van de seizoenen hoort bij de volgens de school bij de Vrije School-pedagogiek.  
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids