Opening kas HAS Hogeschool

HAS Hogeschool in Den Bosch heeft een nieuwe hightech kas. Het is een innovatieve praktijkleeromgeving met de nieuwste technieken op teeltgebied, die ingezet kan worden voor zowel onderwijs- als onderzoeksprojecten. De instelling had al jaren een kas, maar deze was verouderd. Afgelopen maandag werd de nieuwe kas officieel geopend.

Voorafgaand aan de opening spraken de lectoren Herman Peppelenbos (lectoraat Groene Gezondheid) en Jasper den Besten (lectoraat Nieuwe Teeltsystemen) ten overstaande van bijna 200 gasten hun inaugurele redes uit.
 
“De 1500 m2 grote nieuwe kas is verdeeld in 4 teeltafdelingen en 3 onderzoeksafdelingen”, legt beheerder Martijn Bekkers uit. “In deze afdelingen worden op basis van projecten moderne kasteelten opgezet van kasgroenten, snijbloemen,  waarbij tegelijkertijd allerlei teelt- en plantfysiologisch onderzoek wordt gedaan. Deze projecten vloeien voort uit onderwijsprogramma’s van onder meer de opleidingen Tuinbouw en akkerbouw en Toegepaste Biologie, maar ook uit onderzoekstrajecten die we met bedrijven uit de regio hebben opgestart.” De kas is niet alleen bedoeld voor HAS-studenten. Het is een praktijk-faciliteit waar ook studenten van andere instellingen welkom zijn en bedrijven terecht kunnen voor onderzoeksvragen.
 
Onderzoek doen naar Het Nieuwe Telen
Alle nieuwe technieken worden toegepast. “Er zitten bijvoorbeeld een hypermodern watergeefsysteem en een volledig klimaatsysteem in de kas, een afdeling met diffuus glas en luchtbehandelingsysteem, verschillende wortelkoelsystemen, daarnaast hebben alle afdelingen een hogedruknevelsysteem.” Een belangrijke ontwikkeling in de teeltbranche is Het Nieuwe Telen. Hierbij wordt zoveel mogelijk energiebesparend gekweekt. “In de kas doen we onderzoek naar de beste methode om zoveel mogelijk energie te besparen tijdens het telen.” In de onderzoeksafdelingen kan verschillend gewasonderzoek worden gedaan, waarbij volop kan worden ‘gespeeld’ met bijvoorbeeld verschillende lichtinstellingen, bemesting watergift, verduistering en luchtvochtigheid.