Plannen voor nieuw onderwijssysteem in Lelystad met lessen in de kas

Het onderwijs in Lelystad zal voor het grootste gedeelte gaan plaatsvinden in de natuur. Als het plan voor de oprichting van een Actieve Educatie School tenminste doorgang vindt. Deze school biedt basis- als voortgezet onderwijs en richt zich voornamelijk op leerlingen die moeite hebben om bij te blijven in het regulier onderwijs. Dat meldt Omroep Flevoland. 

Het onderwijs zal op maat gemaakt zijn. Leerlingen die bijvoorbeeld erg goed zijn in wiskunde, kunnen dan naar een hoger niveau doorstromen, terwijl anderen leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben op hun eigen tempo kunnen doorwerken.

Kassen 

De lessen moeten plaatsvinden in kleine kassen. Volgens initiatiefnemer Sebastiaan Thie moeten die kassen dan in een bos worden geplaatst. "De leerlingen zitten niet in een groot lokaal, maar zitten in hun eigen kas, in een groene omgeving en de leerkracht loopt tussen de kasjes door.” Thie werkt op dit moment als hovenier en begeleidt al jarenlang scholieren.

Ouderverklaringen 

De plannen voor de Actieve Educatie School zijn ingediend bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Ook heeft Thie in september een gesprek met de gemeente Lelystad. Om deze school daadwerkelijk te kunnen starten heeft hij 660 ouderverklaringen nodig. “We hebben op dit moment 110 ouderverklaringen en al 25 voorinschrijven. Dat zijn ouders waarvan de kinderen al naar speciaal onderwijs gaan en twijfelen of het kind het daar wel gaat redden. Die hebben uit voorzorg een plek gereserveerd”, aldus Thie.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk