Normal__dsc2326jpg__1_

De prijswinnaars van de nieuwste lichting kunstenaars en ontwerpers van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag (KABK) zijn bekendgemaakt. De academie kent naast afdelingsprijzen en academieprijzen ook 6 prijzen van particuliere stichtingen en Haagse kunstinstellingen. Volgend op de prijsuitreiking is het Eindexamenfestival 2015 officieel geopend door Directeur Cultuur van de Gemeente Den Haag, Paul Broekhoff. Nog tot en met 9 juli presenteren ruim 200 internationale kunst- en designstudenten hun eindexamenwerk in het academiegebouw in Den Haag. Dat meldt de KABK.

De Academieprijs voor beste student van de Bacheloropleidingen is gewonnen door Eline van der Ploeg van de afdeling Grafisch Ontwerpen met een sterk typografisch werk getiteld “Living Systems”. De Academieprijs voor beste student van de Masteropleidingen is gewonnen door Junyuan Chen van de Master Interieurarchitectuur (INSIDE) die met haar vakoverstijgende werk “Future Ruralization in Longshang Village, China” zowel politieke als milieukwesties integreert. De Scriptieprijs is gewonnen door Nina Couvert van de afdeling Grafisch Ontwerpen met haar scriptie “The Power of Fascination: The Islamic State's Propaganda Aesthetic”. De jury roemde haar humoristische en kritische analyse van de rol van design in de huidige neoliberale beeldcultuur. De STROOM Aanmoedigingsprijs werd uitgereikt aan Abel Wolff. Hij overtuigde de jury met zijn zelfreflectie. Op impliciete en bescheiden wijze besteedt hij aandacht aan artistieke concepten als authenticiteit en reproductie.

Op zaterdag 4 en zondag 5 juli worden er rondleidingen georganiseerd. Toegang is gratis. Op zaterdag 4 juli presenteert de KABK “VoordeKunst Live”, een ontmoeting tussen makers en donateurs. Gemodereerd door oprichter en directeur Voordekunst Roy Cremers. Roosje Klap, co-hoofd Grafisch Ontwerpen heeft een presentatie samengesteld met werk van studenten Grafisch Ontwerpen, Interieurarchitectuur & Meubelontwerpen en Fotografie. Het volledige overzicht van de prijswinnaars en het programma van het Eindexamenfestival is te vinden op de website van de KABK. 

© Nationale Onderwijsgids