Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten stopt samenwerking met Israël

De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) uit Den Haag heeft de samenwerking met de Bezalel Academic of Arts and Design in Jeruzalem stopgezet. Dit is de eerste onderwijsinstelling in Nederland die zo’n besluit neemt. Dat meldt de NOS.

Een uitwisselingsprogramma dat gepland stond tussen de KABK en de Bezalel University gaat niet meer door. In 2019 vond de laatste uitwisseling tussen de twee onderwijsinstellingen plaats.

Brief 

Het bestuur van de KABK schrijft in een brief aan studentenvereniging Student Union dat ‘onze beleidsmaatregelen en acties, samen met die van onze partners, actief universele humanitaire rechten te allen tijde moeten ondersteunen en handhaven.’

Banden verbreken met kunstacademie 

Een groep studenten verwachte van de academie dat ze allen banden zou verbreken met de kunstacademie in Israël. De studentenvakbond van de KABK zette afgelopen december al een petitie online. Daarin verzochten ze de KABK om de banden met Bezalel te verbreken.

Bestuurslid van de Student Union, Alina Lupu, geeft aan dat het lang heeft geduurd voordat dit besluit genomen is. Studenten uit verschillende steden wereldwijd hielden de afgelopen maanden posteracties, sit-ins en bijeenkomsten over de oorlog in Gaza. De studentenprotesten in Amsterdam zijn uiteindelijk de doorslaggevende factor geweest voor het besluit, maar bij verschillende kunstacademies is dit onderwerp al jaren een discussiepunt.

Pro-Palestijnse spandoeken 

Studenten van het Piet Zwart Instituut van de Willem de Kooning Academy hingen in 2021 al pro-Palestijnse spandoeken aan de voorgevel van het gebouw. Studenten gingen vol in protest toen het bestuur de spandoeken ging weghalen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk