Normal__7006977

Nederland is 29 jonge vakkampioenen rijker. 157 mbo’ers lieten hun beste vakwerk zien tijdens de finale van Skills Heroes, die van 17 tot en met 19 maart in RAI Amsterdam plaatsvond. Doel van deze vakwedstrijden is om aanstormend vaktalent een podium te geven en beroepsonderwijs naar een hoger niveau te tillen. Dat meldt Skills Heroes.

Nationaal kampioen verpleegkunde werd Nelleke Elskamp: “Ik ben door deze wedstrijden echt een betere vakvrouw geworden. Je leert veel van contact met medestudenten en professionals. Ik ben ook een stuk beter geworden in feedback geven.” Bij de kokswedstrijd sleept Nick de Jong de gouden medaille in de wacht. “Ik ben veel zelfstandiger geworden. Ook ben ik me ervan bewust dat collegialiteit en elkaar helpen zó belangrijk zijn. In je eentje red je het niet.”

“Studenten van nu hebben meer prikkels nodig”, zegt Hans Schutte, directeur-generaal Hoger Onderwijs, Beroepsonderwijs, Wetenschap en Emancipatie (OCW). “Vakwedstrijden bieden mbo’ers uitdaging in het onderwijs. Het is dan ook erg goed dat deze onderdeel zijn van het lesprogramma. Ik wil dat alle 500.000 mbo’ers de kans krijgen om mee te doen aan vakwedstrijden.” De 157 jongeren komen van 47 verschillende mbo-scholen. Naast de finalewedstrijden waren er nog enkele demonstraties van beroepen, zoals meubelstoffeerder en stukadoor.

Skills Heroes geeft de Nederlands kampioenen een impuls in hun talentontwikkeling. Ook kunnen meerdere winnaars zich plaatsen voor een volgende uitdaging: EuroSkills 2016, het EK voor beroepen. Dit event vindt plaats van 1 tot en met 3 december in het Zweedse Göteborg. Zo’n 500 Europese jongeren tot 25 jaar nemen het op tegen vakgenoten uit 30 landen. Vóór 1 april wordt bekendgemaakt welke Nederlandse winnaars naar het EK gaan.

Met Skills Heroes benadrukken stichting Skills Netherlands, de mbo-scholen, brancheorganisaties en het Ministerie van OCW het belang van vakmanschap. Alle winnaars zijn hier te vinden: http://www.skillsheroes.nl/uitslagen.

© Nationale Onderwijsgids