Omstreden Diederik Stapel weer docent bij Fontys Hogeschool

Diederik Stapel, de voormalige hoogleraar psychologie die in 2011 werd betrapt op grootschalige onderzoeksfraude, gaat weer aan de slag als docent. Aan de Fontys hogeschool in Tilburg zal hij les gaan geven in het vak sociale filosofie. De hbo-instelling erkent te hebben getwijfeld over het aannemen van de omstreden wetenschapper maar besloot dat Stapel de studenten ook veel te bieden heeft. Dit meldt Omroep Brabant.

Stapel is sinds kort in dienst bij Fontys Academy for Creative Industries in Tilburg. Daar doceert hij op freelance basis, zo bevestigt Nick Welman, teamleider bij Fontys. Volgens Welman hebben de studenten zelf gevraagd om het vak sociale filosofie. “Het is ontstaan doordat studenten het ene na het andere succesverhaal kregen te horen uit de entertainmentbranche, de branche waarvoor we ze opleiden”, legt Welman uit. “Ze wilden zich ook focussen op carrières die mislukt zijn. Op mensen die in een zwart gaat zijn gevallen, kennismaken met de schaduwkanten van roem en succes.”

Stapel werkte als sociaal psycholoog aan de universiteiten van Tilburg, Groningen en Amsterdam. In 2013 werd hij veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur. Drie commissies hadden na onderzoek moeten concluderen dat hij jarenlang gegevens had verzonnen. Zeker 55 publicaties en tien hoofdstukken uit zijn boeken bleken vervalste informatie te bevatten. Stapel gaat nu les geven aan zeven studenten van de Tilburgse hbo-school. Hij is blij dat Fontys vertrouwen in hem heeft: “Het is is gewoon leuk, gaaf dat ze het aangedurfd hebben.”

© Nationale Onderwijsgids