Mbo-opleidingen komen ook voorbij tijdens onderzoek naar fraude in de zorg

De Onderwijsinspectie en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zijn bezig met een onderzoek naar de misstanden in de zorg. Anonieme zorgprofessionals hebben namelijk een anonieme brief gestuurd. Daarin wordt geschreven over fraude tijdens (verkorte) opleidingen en stages en over diploma’s die niet geldig zijn. Dat meldt Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg (Klik).

Bij mbo-opleidingen zouden ze ook frauderen. Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (BBB) doet daarom ook mee aan het onderzoek.

Wantoestanden direct melden 

Demissionair minister van OCW, Robbert Dijkgraf, en demissionair minister van VWS, Conny Helder, vragen onderwijsinstellingen en zorgaanbieders om wantoestanden direct bij de inspectie aan te geven.

Diploma's controleren 

De IGJ riep vorig jaar al op om diploma’s en Verklaringen Omtrent het Gedag (VOG’s) van medewerkers en sollicitanten goed te controleren. Er wordt namelijk vaak fraude gepleegd met deze documenten.

Strafwerk 

Kwaliteitsverpleegkundige in de gehandicaptenzorg Cato Habets zegt in haar blog dat valse diplomabezitters strafwerk verdienen. Daarbij denkt ze aan een maand lang onder toezicht bedden opmaken en prullenbakken legen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk