Docente die pijltje zette bij nakijken examen onterecht ontslagen

Een docente uit Almere die eerder dit jaar door het Park Lyceum op straat werd gezet is onterecht ontslagen. Dat bepaalde de kantonrechter. Er was geen reden voor het ontslag op staande voet en de school is nalatig te werk gegaan. De school had volgens de rechter ook een officiële waarschuwing kunnen afgeven. De docente zou op het vmbo-examen van een leerling iets hebben toegevoegd. Dat meldt Omroep Flevoland.

De docente was het vmbo-examen Natuur- en Scheikunde aan het nakijken en zag dat een leerling bij een bepaalde formule een pijltje in plaats van een plus had geschreven. De docente voegde dat pijltje alsnog toe, als opmerking voor de tweede controlerende docent.

Stiekeme verbetering 

De tweede docent die het examen nakeek beschouwde de toevoeging als een stiekeme verbetering van de eerste docente en trok aan de bel. Daarna werd de examencommissie van de school op de hoogte gebracht en ook de Inspectie van het Onderwijs werd erbij betrokken. De Inspectie bepaalde dat er sprake was van een zogenoemde onregelmatigheid.

Nakijk-potlood 

De docente was het niet eens met haar ontslag en stapte naar de rechter. De rechter heeft nu onder meer vastgesteld dat het Park Lyceum geen duidelijke nakijkinstructies heeft doorgegeven aan de docenten in kwestie. En de docente heeft het toevoegen van het pijltje meteen toegegeven. Ze gebruikte daarvoor bewust haar nakijk-potlood. Het zou dus meteen duidelijk moeten zijn dat het om een toevoeging ging.

Nog geen sprake van opzet of fraude 

De rechter rekent het de school aan dat die de docente wel heel snel en ook nog eens op staande voet heeft ontslagen. Volgens de rechter was het op dat moment nog niet eens duidelijk over er sprake was van opzet of fraude.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk