Normal_tekenen_krijt_tekening

Dit jaar bestaat het lectoraat ‘Integraal Jeugdbeleid’ van de Hanzehogeschool Groningen acht jaar. Het lectoraat houdt zich bezig met het gezond opgroeien van kinderen in de noordelijke regio. Omdat er elk jaar meer kennis op dit vakgebied ontstaat, is er ook dit keer weer een symposium voor belangstellenden. Het symposium ‘Talentvol Opgroeien’ vindt plaats in het Groninger Forum aan het Hereplein in Groningen op woensdag 24 september van 15.30 tot 19.30 uur. 

De hogeschool heeft drie sprekers uitgenodigd voor het symposium. Hoogleraar Onderwijskunde Roel Bosker van de Rijksuniversiteit Groningen spreekt over kansen voor kinderen en het belang van een geïntegreerde aanpak. Kinderen die op vierjarige leeftijd goedgemutst en vol positieve verwachtingen de basisschool binnenkomen verschillen heel erg. In zijn lezing gaat Bosker in op de mogelijkheid de voorschoolse periode te integreren met de schoolse periode en om de thuis- en schoolomgeving beter op elkaar af te stemmen.

Associate lector NA(H)-zorg op maat Kitty Jurrius van Windesheim Flevoland bespreekt de trend waarbij kinderen en jongeren intensief bij onderzoek worden betrokken. Steeds vaker worden kinderen en jongeren geraadpleegd in onderzoek. Soms worden zij ook ingezet als mede-onderzoekers. Jurrius vraagt zich af of kinderen wel daartoe in staat zijn. En hoe waardeer je dit onderzoek dan? Kitty Jurrius promoveerde op de kwaliteit van de onderzoeksmethode en laat voorbeelden, valkuilen en mogelijkheden zien. Lector Integraal Jeugdbeleid Jeannette Doornenbal van de Hanzehogeschool spreekt tenslotte over talentvol opgroeien. Wat wordt met deze term bedoeld en hoe kan het worden versterkt? Aan de hand van voorbeelden laat zij zien wat het lectoraat daaraan heeft bijgedragen en wat de kansen voor de toekomst zijn.

Tijdens het symposium wordt het boekje Talentvol Opgroeien uitgereikt. De uitgave bevat een overzicht van de oogst van het lectoraat van de Hanzehogeschool Groningen, korte interviews met partners en columns waarin de onderzoekers hun eigenzinnige licht laten schijnen op kwesties die volgens hen van belang zijn voor de toekomst van kinderen. De illustraties zijn toekomstbeelden gemaakt door kinderen. Deelname aan het symposium is kosteloos. Aanmelding is wel verplicht, dat kan via www.hanze.nl.

© Nationale Onderwijsgids