Logo_hr

Op donderdag 4 oktober wordt tijdens de internationale honoursconferentie in Rotterdam het boek ‘Hoogvliegers’ uitgereikt aan Tweede Kamerlid Pieter Duisenberg. Hoogvliegers is weergave van de diversiteit aan honoursprogramma’s op hogescholen en universiteiten. Het boek laat zien dat het Nederlandse hoger onderwijs erin geslaagd is een eigen gezicht te geven aan het honoursonderwijs. 

Elke instelling geeft een eigen invulling aan excellent onderwijs, maar het doel is eenduidig maximale talentontwikkeling voor studenten die meer willen én kunnen dan het reguliere programma hen biedt. Men is het erover eens dat studenten in honoursprogramma’s worden gestimuleerd om zich extra te ontwikkelen in een vakdomein, meer oog leren krijgen voor een interdisciplinaire benadering van problemen en zelfstandig leren vernieuwingen te initiëren. Het bijzondere is dat honoursonderwijs zijn weerslag heeft op al het onderwijs van een hogeschool of universiteit, waardoor iedereen zijn voordeel er mee kan doen. Excellentie voldoet ook aan een nadrukkelijke vraag vanuit het bedrijfsleven naar professionals die vanuit hun vakkennis in staat zijn om innovatieve oplossingen te vinden voor complexe problemen.

Hoogvliegers geeft inzicht in hoe studenten en docenten met elkaar leren wat professionele excellentie betekent en hoe zij hieraan gezamenlijk vorm geven. Docenten van verschillende hogescholen en universiteiten hebben vanuit hun ervaring een bijdrage geleverd aan ‘Hoogvliegers, ontwikkeling van professionele excellentie’, onder redactie van Remco Coppoolse, Pierre van Eijl en Albert Pilot. De kennis die in het boek wordt uitgewisseld is onder andere interessant voor docenten, beleidsmakers en onderzoekers. Het biedt een kijkje in de keuken van instellingen en hoe het Nederlandse honoursonderwijs is ingericht.

© Nationale Onderwijsgids