Normal_toets

Voor scholieren die over een paar weken geen examen mogen doen, is er het meldpunt ‘Help ik mag geen examen doen!’ Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft dit meldpunt voor de derde keer geopend. Dat meldt LAKS.

Elk zijn er tientallen leerlingen die om een of andere reden worden uitgesloten van hun examen. Vaak zijn deze uitsluitingen illegaal. Door het meldpunt op te zetten, wil het LAKS aangeven dat iedereen het recht heeft om examen te doen. Voorzitter Sven Annen vindt het te belachelijk voor woorden dat sommige scholieren die kans niet krijgen.

De reden om een leerling geen examen te laten doen is vaak dat scholen ervan uitgaan dat hij of zij niet zal slagen. Scholen zijn bang voor lage slagingspercentages. Om te voorkomen dat een school ‘slecht scoort’, moeten leerlingen in hun examenjaar vaak een contract ondertekenen waarin prestatieafspraken staan vermeld. Bij het niet nakomen van deze afspraken kan een examenleerling worden uitgesloten van het eindexamen. Dit gaat tegen alle regels in, want scholieren mogen in geen enkel geval geweigerd worden bij de examens.

LAKS vindt het uitsluiten van scholieren wegens te lage cijfers extra kwalijk, omdat zij op hun centraal eindexamen relatief gemakkelijk een voldoende op hun eindlijst kunnen scoren. Het cijfer van het centraal examen bepaalt namelijk voor de helft hun eindcijfer.

De scholieren die zich via 'Help ik mag geen examen 2017 doen!' melden, gaat het LAKS proberen te helpen. Er wordt eerst contact opgenomen met de desbetreffende school. Mocht het nodig zijn, dan wordt ook de Inspectie van het Onderwijs erbij gehaald. Vaak is gebleken dat leerlingen in deze situaties uiteindelijk toch examen mochten doen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids