Normal_ritalin_adhd_add

Deskundigen waarschuwen scholieren dat het nemen van het ADHD-middel Ritalin om de leerprestaties te verbeteren niet zonder risico is. Eerder deze week kwam in het nieuws dat Amsterdamse eindexamenkandidaten het middel nemen om beter te scoren op hun examen. De bijwerkingen kunnen het lichaam echter flink ontregelen, waarschuwen onderzoekers. Dit meldt Nu.nl.

Het oneigenlijk gebruik van Ritalin zou onder scholieren heel normaal zijn. Ze komen aan het medicijn via medescholieren die het middel voorgeschreven krijgen voor de concentratiestoornissen ADHD of ADD. Onderzoekers waarschuwen dat het zeer onverstandig is om het middel op eigen houtje te gebruiken.

“Ritalin moet gebruikt worden onder toeziend oog van een arts”, zegt deskundige Lizanne Schweren die onderzoek doet naar de lange-termijn effecten van het middel. Er is nog weinig bekend over de effecten van het medicijn op jongeren zonder concentratiestoornis.

“Je weet als scholier niet wat het middel met jou doet”, zegt ook onderzoeker en apotheker Adrianne Faber. “Je lichaam gaat hard weken als je Ritalin in hoge dosering slikt. Je hartslag gaat omhoog en er kunnen bijwerkingen optreden zoals een verhoogde bloeddruk, hoofdpijn, slaapproblemen en hartkloppingen.”

Bovendien kan het middel verslavend zijn.  “In een hoge dosering en bij regelmatig gebruik, kan het middel verslavend werken”, zegt Faber. In Nederland valt Ritalin daarom onder de Opiumwet en gebruik zonder recept is strafbaar.

© Nationale Onderwijsgids