Normal_9148

UTRECHT (Novum) - In de treinen richting Utrecht is het donderdag drukker dan normaal. In de treinen zitten veel leraren die naar de Jaarbeurs in Utrecht gaan. Daar vindt een actiemanifestatie plaats. De leraren staken om hun ongenoegen te uiten over de kabinetsplannen voor het voortgezet onderwijs.

Volgens de Algemene Onderwijsbond leggen zo'n 21 duizend leraren en ondersteunende medewerkers hun werk neer. Op zeker 741 scholen zou worden gestaakt en 197 scholen zijn donderdag dicht of hebben alle lessen geschrapt.

Leden van de AOb kregen eerder een treinkaartje voor gratis vervoer vanaf elk station naar Utrecht. Na registratie krijgen de stakers ook een gratis retourkaartje. Volgens een woordvoerder van de NS zitten de treinen richting Utrecht voller dan normaal, maar zijn ze niet afgeladen. "Maar wat we zien is dat de leraren uit alle delen van het land naar Utrecht gaan."

Voor de terugreis houdt de NS voor de zekerheid extra personeel en materieel achter de hand. Mocht het nodig zijn dan wordt het extra personeel en materieel ingezet.

De manifestatie in de Jaarbeurs begon om 12.00 uur met live-muziek. Vanaf 13.00 uur spreken onder anderen leraren, scholieren en vakbondsvertegenwoordigers. Dit inhoudelijke deel wordt een uur later weer afgesloten.

De leraren voeren actie tegen de nieuwe urennorm van 1040 uur, waarmee de Tweede Kamer al akkoord is gegaan. De docenten en het ondersteunend personeel vinden de nieuwe urennorm onhaalbaar.

Ook zijn de docenten tegen de nullijn voor salarissen, de bezuinigingen op het passend onderwijs en het terugbrengen van de zomervakantie van zeven naar zes weken.