Normal_9063

DEN HAAG (Novum) - Pabo's moeten strenger gaan selecteren aan de poort. Studenten die de opleiding willen volgen, moeten behalve voor taal en rekenen ook toelatingseisen stellen voor aardrijkskunde, Engels, geschiedenis en natuur en techniek. Ook moeten studenten tijdens de opleiding een bredere basiskennis krijgen.

Dat staat in een advies van de Commissie Kennisbasis Pabo dat vrijdag aan de HBO-raad wordt overhandigd, bevestigt een woordvoerder van de HBO-raad na berichtgeving in de Volkskrant. De commissie werd ongeveer een halfjaar geleden ingesteld en moest op verzoek van de HBO-raad kijken welke kennis goede leraren aan het begin van hun carrière minimaal moet hebben.

De commissie heeft voor elf vakken aangegeven wat daarin thuishoort. Ook moet er volgens de commissie landelijke toetsing komen tijdens de opleiding voor de zes kernvakken waarvoor ook toelatingstoetsen moeten worden gedaan. Voor alle vakken moeten daarnaast gemeenschappelijke diagnostische toetsen komen.

Verder moet lokaal maatwerk mogelijk zijn, waarmee wordt bedoeld dat studenten individueel moeten kiezen op welke vakken ze zich verder wil profileren. Scholen moeten daarvoor zelf een aantal mogelijkheden bieden op verschillende terreinen Tot slot moet stevig worden ingezet op aanvullende scholing voor beginnende leraren.

Volgens voorzitter van de commissie Heim Meijerink moet er op de pabo een betere balans komen tussen brede vorming en diepgang. De commissie kreeg bij de start een pakket aan suggesties van vakmensen die hadden aangegeven wat volgens hen noodzakelijke kennis is voor een goede leraar.

Dat pakket was als geheel volgens Meijerink echter niet in balans en niet uitvoerbaar. "Tegelijk zagen we dat de pabo's veel werk op zich nemen dat thuishoort in het middelbaar onderwijs of dat kan worden gedaan in de eerste werkzame jaren van jonge leraren." De vijf door de commissie voorgestelde maatregelen moeten de oplossing bieden.

Marcel Wintels van de HBO-raad stelt vrijdag in een reactie dat de raad er snel mee aan de slag gaat. Volgens hem is er veel nodig om dit advies te realiseren. "Essentieel is dat het als geheel wordt uitgevoerd. We rekenen op OCW voor wet- en regelgeving, op het voortgezet onderwijs en het mbo voor de instroom, op de pabo's zelf voor het nieuwe curriculum, op basisscholen als werkgevers."