Taalpunt dringend op zoek naar nieuwe taalvrijwilligers

Mensen die het leuk vinden om met de Nederlandse taal bezig te zijn en om anderen te helpen met het beter leren schrijven, spreken en lezen ervan, kunnen een leuke nieuwe functie krijgen. Taalpunt Elburg en Taalpunt Oldebroek van de bibliotheek Noord-Veluwe zijn namelijk op zoek naar nieuwe taalvrijwilligers. Mensen met interesse kunnen zich aanmelden bij een van de taalpunten, meldt Huis aan Huis Oldebroek.

Taalpunt docenten Jan van de Pol en Barrie Nitrauw geven aan dringend op zoek te zijn naar nieuwe taalvrijwilligers. Er is veel vraag naar hulp bij taalproblemen. De vragen kunnen heel divers zijn, van hulp bij het maken van een verslag tot het werken met computers. Ook wordt er aangegeven dat het werken als taalvrijwilliger voor de vrijwilliger zelf belangrijk is. 

Positieve ervaringen als taalvrijwilliger

De huidige taalvrijwilligers geven aan erg enthousiast te zijn over hun werk. Ze geven aan dat hun ervaring met het helpen van iemand anders een goed en positief gevoel geeft. Ook vinden ze dat het voldoening geeft en dat je veel van elkaar kan leren. Het werk zorgt ervoor dat je je eigen horizon verbreed. Tijdens het werk maak je namelijk kennis met mensen uit andere landen. Er wordt veel geleerd over andere culturen en gewoontes. En voor de deelnemers zelf betekent de hulp van een taalvrijwilliger bijzonder veel. Dit is vaak namelijk een stap naar deelname in de maatschappij.

Aanmelden voor trainingen

Van de Pol benadrukt het effect van de hulp nog eens. Hij geeft aan dat taalvrijwilligers een positief effect hebben op het leren van de Nederlandse taal.

Bibliotheek Noord-Veluwe biedt verschillende trainingen aan de diverse dagdelen waarin de taalvrijwilligers informatie krijgen. Hier krijgen ze bijvoorbeeld informatie over de werkwijze en de materialen die ze gaan gebruiken. De datum en exacte locatie voor de eerstvolgende training is nog niet bekend. De training zal plaatsvinden in Wezep of Epe. Voor extra informatie kan je contact opnemen met een van de taalpunt docenten in de gemeente. Voor de gemeente Elburg: taalpuntelburg@bibliotheeknoordveluwe.nl en voor de gemeente Oldebroek: taalpuntoldebroek@bibliotheeknoordveluwe.nl.

Door: Nationale Onderwijsgids/Parris Fokkema