Professor Ben Feringa geeft eerste college in splinternieuw gebouw

Chemicus en Nobelprijswinnaar Ben Feringa gaf maandagochtend voor het 'eerst' college in het ‘Feringa Building’ op de Zernike Campus in Groningen. Vijf jaar lang werd er aan het gebouw gewerkt. Voor de oplettende lezer, het gebouw is inderdaad vernoemd naar Feringa zelf. Dat meldt OOGTV. 

Voor de start van het college liet Feringa aan de toegesnelde pers weten wel wat nerveus te zijn. Hij vond het heel bijzonder om college te geven aan de masterstudenten in het modernste laboratorium van de campus.

Nog practicum in het oude gebouw 

Het college van de chemicus maakt volgens hem ook een cirkel rond. Hij zat zelf namelijk als 18-jarige in de eerste lichting studenten die practicum kregen in het oude gebouw uit de jaren zestig. Dat gebouw staat nu naast het ‘Feringa Building’. Dat hij nu als eerste een college mag geven in de opvolger van dat gebouw vindt hij heel mooi, zo stelt hij.

Zomer 2024

Het gebouw is nu voor het grootste gedeelte klaar, maar de officiële opening is pas volgend jaar. Het toekomstige laboratorium moet namelijk nog een plekje krijgen. Daarvoor moet het huidige gebouw nog tegen de vlakte. De RUG heeft goede hoop dat de bouw van dit gedeelte deze zomer van start kan gaan. Als alles volgens planning verloopt is dan in 2026 het ‘Feringa Building’ klaar.

Zo’n 1400 studenten en 850 medewerkers zullen daar dan college volgen en lessen voorbereiden. Naar collegezalen en kantoorruimtes zullen er in het gebouw ook fysische, (bio)chemische en trillingsvrije laboratoria te vinden zijn.

Door: Nationale Onderwijsgids /Femke van Arendonk