Muzikanten staan voor de klas vanwege het oplopende lerarentekort

Muzikant Peter Johansen heeft niet aan een lerarenopleiding gestudeerd, maar juist aan het conservatorium, en toch staat hij nu voor de klas. Basisschool Digitalis in Almere kan al een tijdje niet genoeg leraren vinden. Ze schakelen de hulp in van mensen van buitenaf. De Onderwijsinspectie gaat ervan uit dat het lerarentekort voorlopig niet is opgelost en geeft aan dat scholen creatief moeten zijn. Dat meldt Omroep Flevoland. 

“Op het moment dat ik in de klas ben, kan een docent de klas uit”, aldus Johansen. “De docent kan dan zijn of haar lessen voorbereiden of misschien oudergesprekken. En ik ben dan met muziek bezig.” 

Lerarentekort 

Het lerarentekort in Almere is groot, men spreekt van bijna 20 procent. In het voortgezet onderwijs staan er landelijk 6700 vacatures open en in het basisonderwijs zelfs tienduizend. Gemiddeld gezien komt elke school in Nederland bijna twee docenten tekort. 

Basis leren 

Leraren zullen vanaf volgend jaar voornamelijk de basis leren, zoals taal en rekenen. Lessen als techniek, burgerschap en kunst en cultuur worden dan gegeven door mensen zoals Peter. 

Volgend schooljaar zullen er bij basisschool Digitalis nog maar vier dagen per week leraren voor de klas staan. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk