Normal_maria-ziegler-jjnzg7vbfms-unsplash__1_

Mensen die in het onderwijs, de kinderopvang of de zorg werken, kunnen vanaf 1 juli 2023 voorrang krijgen op een huurwoning in Haarlem. De gemeente start daarvoor een proef met veertig woningen. Haarlem heeft een tekort aan mensen in deze beroepen, mede veroorzaakt door een tekort aan woningen voor hen. Dit meldt de gemeente Haarlem.

Er komen twintig woningen beschikbaar in de categorie middelduur. Dit zijn woningen met een kale huurprijs vanaf 808,06 euro. De andere twintig woningen in de proef zijn huurappartementen voor jongeren tot 27 jaar met een sociale huurprijs (tot 808,06 euro). Die komen later beschikbaar. De jongerenwoningen komen namelijk in het nieuwe appartementengebouw 1828 dat aan de Spaarndamseweg wordt gebouwd. Dat is naarverwachting in het najaar van 2025 klaar.

2-jarige regeling

De regeling duurt 2 jaar en is voor mensen die al in de zorg of het onderwijs werken in Haarlem, maar nu nog buiten de regio wonen. Ze is ook voor medewerkers die starten op de woningmarkt. Alle voorwaarden zijn te vinden op de website van mijnwoonservice.nl. Daar staat ook om welke beroepen het precies gaat. Mijnwoonservice.nl voert de regeling uit, samen met woningcorporaties en particuliere verhuurder 1828.

Meer maatregelen

In de regio Zuid-Kennemerland en de IJmond is het gebrek aan zorg- en onderwijsmedewerkers groter dan gemiddeld in Nederland. Haarlem heeft daarom al sinds 2018 maatregelen om daar iets aan te doen. Eén maatregel is bijvoorbeeld het omscholen van mensen in de bijstand naar een baan in de zorg of het onderwijs. Ook onderzoekt de gemeente of er in betaalde parkeerzones maatwerk kan komen voor leerkrachten. Deze regeling is een aanvulling op die maatregelen.

Door: Nationale Onderwijsgids