Leraar op non-actief na anonieme melding over misbruik van 19 jaar geleden

Het schoolbestuur van scholengemeenschap ISW heeft een leraar op non-actief gezet na een anonieme melding over een zedenmisdrijf van 19 jaar geleden. De melder geeft aan dat hij een leerling was op de ISW Sweelincklaan in ’s-Gravenzande en toen onzedelijk is betast door de docent in kwestie. De leraar werkte op het moment nog steeds binnen de scholengemeenschap en is verzocht om voorlopig weg te blijven. De school gaat, vanwege de melding, aangifte doen bij de politie. Dat meldt Omroep West. 

Het zou gaan om een zedenmisdrijf in het schooljaar 2003-2004. De leerling was toen 13 jaar oud. De leraar zou zijn geslachtsdeel hebben aangeraakt, dat valt te lezen in de melding die naar diverse media is verstuurd. De anonieme leerling zegt lang te hebben geworsteld met het incident en nu pas aan de bel te willen trekken vanwege ‘de ontwikkelingen omtrent seksueel grensoverschrijdend gedrag in onze maatschappij.’

Geen strafvervolging 

De politie bevestigt dat er in de zaak een melding is binnengekomen. In juli trok de oud-leerling namelijk al aan de bel bij de politie. “Maar dat ging alleen om een melding, niet om een aangifte”,  aldus een woordvoerder. “De melder gaf toen aan geen strafvervolging te willen. De politie en het Openbaar Ministerie hebben de melding bekeken en besloten geen strafrechtelijk onderzoek te starten.”

Geen risico's nemen 

De woordvoerder van de scholengemeenschap geeft toe dat het een heftige situatie is dat een leraar meteen op non-actief wordt gezet na één anonieme melding. ‘Maar we kunnen gewoon echt geen risico’s nemen met dit soort dingen. Mocht blijken dat hij het allemaal heeft gedaan dan is dit terecht, mocht blijken dat hij onschuldig is dan is het wel echt heel heftig voor de leraar.” 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk