Aantal leraren dat werk zoekt in Utrecht flink gedaald, maar tekort is er nog steeds

Het aantal leraren die rondom Utrecht een baan zochten is in één jaar tijd flink gedaald. Het grote lerarentekort in het onderwijs zorgt ervoor dat in het basis-, voortgezet- en beroepsonderwijs nog maar weinig leraren aan de kant staan. Dat meldt De Gelderlander. 

Uitkeringsinstantie UWV constateerde eerder dat het lerarentekort vooral een probleem was in de Randstad. In provincies als bijvoorbeeld Friesland zijn er genoeg leerkrachten te vinden.

Werkzoekenden 

In Utrecht zijn vooral nog docenten voor het voortgezet onderwijs aan het zoeken naar een baan. Hun aantal is wel met 30 procent afgenomen ten opzichte van vorig jaar. In het basisonderwijs was het aantal werkzoekenden het hoogst. Het aantal uitkeringen daalde in die groep met 42 procent in het afgelopen jaar.

Top tien 

De regio Utrecht staat op plek acht in de top tien van regio’s in Nederland met de grootste tekorten aan leerkrachten in het basisonderwijs. In het voortgezet en beroepsonderwijs is er in vrijwel alle vakken een tekort aan leraren. 

WW-uitkeringen 

Het aantal WW-uitkeringen in de arbeidsmarkregio Midden-Utrecht daalde afgelopen maand opnieuw. Het UWV verstrekte eind mei 7.625 uitkeringen. Dat waren er al 308 minder dan in de maand april, een daling van zo’n 3,9 procent. Landelijk was er een daling van 5,8 procent te zien. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk