AOb-leden tegen verandering schoolvakanties door verspreiding corona

Driekwart van de AOb-leden is tegen het voorstel van de regering om de kerstvakantie te verlengen en de zomervakantie in te korten. “Het verschuiven van een week vakantie is lapwerk. Zorg liever voor kleinere klassen en goede ventilatie in de klas”, aldus AOb-voorzitter Tamar van Gelder. Dat meldt de AOb. 

Het kabinet overweegt om de zomervakantie komend schooljaar één week in te korten. Op die manier kan dan de kerstvakantie een week verlengd worden. Dat moet de verspreiding van eventuele nieuwe coronavarianten in de winter tegengaan. De afgelopen twee jaren werd de kerstvakantie op het laatste moment toch met een week verlengd en dat zorgde alleen maar voor onrust bij leerlingen, ouders, leraren en scholen.

AOb-leden zijn tegen het plan om met een week vakantie te schuiven. Dat blijkt uit een peiling onder 22 duizend leden. 75 procent van de leden is tegen, 16 procent is voor. 

Nieuwe covid-varianten 

“Als er nieuwe covid-varianten de kop opsteken, zorg er dan allereerst voor dat het virus zich moeilijker kan verspreiden op scholen”, aldus Van Gelder. Ook zou het kabinet ervoor moeten zorgen dat bij nieuwe varianten leraren zo snel mogelijk een vaccinatie krijgen. “Uiteraard gaan medewerkers in de gezondheidszorg voor, maar daarna zijn de leraren aan de beurt. Er zijn teveel mensen uit het onderwijs die langdurige covid hebben opgelopen”, zegt Van Gelder.

Zomervakantie 

Als het kabinet toch besluit om de kerstvakantie te verlengen, dan kiest de helft van de AOb-leden ervoor om die extra week ten koste te laten gaan van de zomervakantie. Daarna volgen de meivakantie (32 procent), de voorjaarsvakantie (11 procent) en tot slot de herfstvakantie.

Diverse partijen 

Het kabinet wil eerst het voorstel over het veranderen van de schoolvakanties de komende maanden met diverse partijen bespreken. De schoolvakanties komen nu tot stand in overleg met de vakbonden en werkgevers, Ouders & Onderwijs en de ANWB. In juni moet er meer duidelijkheid zijn over de schoolvakanties van aankomend jaar. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk