'Kantoor wordt ontmoetingsplek, thuiswerken is productiever'

Als het aan werknemers ligt blijven ze ook na de coronapandemie thuiswerken. In veel gevallen zullen mensen thuiswerken als ze zich voor hun werk moeten concentreren en naar kantoor komen voor samenwerking, om elkaar te ontmoeten en om sociale contacten te leggen. Dit melden ANP en TNO.

Als de coronamaatregel waarbij wordt gestimuleerd zoveel mogelijk thuis te werken niet meer geldt, wil de overgrote meerderheid van de huidige thuiswerkers blijven thuiswerken, meldt TNO op basis van eigen onderzoek. Een kwart van de thuiswerkers wil dan grotendeels of helemaal thuiswerken.
 

Afstand houden lastig in onderwijs en zorg

Afstand houden op het werk is lastig, volgens de helft van de werknemers. Het lukt hen niet om afstand te houden tot leerlingen/patiënten en een derde lukt het niet om afstand te houden van collega’s. Vooral in het onderwijs en de zorg is het lastig om afstand te houden.
 

Angst voor besmettingen het hoogst in onderwijs

Bijna een op de zes (16 procent) werknemers zegt nog steeds bang te zijn voor een besmetting op het werk. De angst om besmet te raken met corona is het hoogst in het onderwijs (31 procent).
 
Volgens TNO werkte in maart ruim de helft van de werknemers volledig op locatie en combineerde 14 procent thuiswerken met werken 'op de zaak'. De overige 35 procent werkte volledig vanuit huis.
 
Overigens is thuiswerken voor de meeste werknemers helemaal geen optie omdat het werk dat niet toelaat.
 
Door: Nationale Onderwijsgids