Effecten van coronamaatregelen zoals schoolsluiting nog steeds onduidelijk

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) stelt dat het nog steeds niet duidelijk is wat de effecten zijn van coronamaatregelen zoals een schoolsluiting en een avondklok. De maatregelen zijn namelijk niet of nauwelijks onderzocht en geëvalueerd. Dat meldt Nieuws.nl 

Het effect van de maatregelen was van tevoren al onzeker zegt de raad. De raad adviseert het kabinet alsnog onderzoek te doen. Bij een nieuwe opleving van het virus kunnen er dan betere afwegingen worden gemaakt.

Desillusie 

Het kabinet noemde de coronavaccins ‘het licht aan het eind van de tunnel’ en met ‘prik voor prik komt het normale leven weer dichterbij’. “Als vervolgens blijkt dat de hoge vaccinatiegraad niet direct leidt tot minder maatregelen, ontstaat bij een deel van de bevolking een gevoel van desillusie”, aldus de Onderzoeksraad.

Mondkapjes 

De OVV noemt meer momenten waarop de stelligheid van het kabinet het draagvlak schadde. Zo adviseerde het Outbreak Management Team (OMT) in de zomer van 2020 niet om mondkapjes te gebruiken, terwijl dat in het buitenland massaal gebeurde. Onder druk van de Tweede Kamer kwam er in september 202 alsnog een mondkapjesadvies en in december werd het dragen van een mondkapje in sommige situaties zelfs verplicht.

Schoolsluiting en avondklok 

Ook de effecten van de schoolsluiting en de avondklok zijn nog onduidelijk. Er is best een reden om de twijfelen aan de noodzaak en wenselijkheid van de twee maatregelen. Het zou volgens het OVV beter zijn om duidelijker te zijn over de twijfels die er nu leven onder de bevolking.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk