Duurzaamste docent van Nederland creëert leertuin in Wageningen

Joanne Malotaux, docent biologie op Pantarijn in Wageningen, is uitgeroepen tot de duurzaamste docent in het middelbaar onderwijs. Zij kreeg de prijs vanwege haar inzet bij het creëren van een leertuin, op enkele honderden meters van de school. Dit meldt De Gelderlander.

Malotaux (32) is al vijf jaar werkzaam op de mavo-, havo- en vwo-locatie van Pantarijn. Ze wilde dat leerlingen gingen beseffen dat alles wat zij doen invloed heeft op hun leefomgeving. Ze bedacht daarom de leertuin van zo’n 2500 vierkante meter groot: Plantarijn.
 
“Met de brugklas leg ik tegenwoordig in de tweede helft van het schooljaar de boeken in de kast en gaan we alleen nog maar daar, in de buitenlucht, aan de slag. Ik vertel ze ter plekke alles over planten en ecologie. Maar ook over voeding en onderzoek doen.’’
 
De leertuin wordt inmiddels ook bij andere vakken ingezet. Docenten techniek, kunst, aardrijkskunde, economie, informatica en klassieke talen werken aan een nieuw leerplan, waarin de tuin ook een plaats heeft.
 
Door: Nationale Onderwijsgids