Normal_markus-spiske-r1bs0pzlr1m-unsplash__1_

De duurzaamste docent in het hoger onderwijs is dit jaar docent-onderzoeker Rosa Groen van de Haagse Hogeschool. Studenten krijgen met haar projecten en opdrachten inzicht in de ontwikkelingen van de aarde en ze leren hoe zij zelf een duurzame bijdrage aan de planeet kunnen leveren. Dit meldt Den Haag FM. 

Groen probeert haar eigen ecologische voetdruk te verkleinen door niet meer te reizen met het vliegtuig, het Markermeer te gebruiken als bad en een kerstboom te gebruiken die in het nieuwe jaar weer in de tuin komt te staan. Inmiddels heeft ze al drie jaar lang dezelfde kerstboom. Op de Haagse Hogeschool probeert ze haar studenten bewust te maken van hun impact op de aarde.

Persoonlijk verbruik

Ze geeft hen bijvoorbeeld opdrachten om te onderzoeken hoe groot hun persoonlijke verbruik is, bijvoorbeeld hoe vaak ze vliegen en vlees eten. “Ik bied ze een handelingsperspectief en ik hoop ze te inspireren.” Groen werkt ook met studenten aan een project voor meer biodiversiteit en met de ‘Food Boost Challenge’ hoopt de hogeschool jongeren gezonder te laten eten.

Geen vliegreizen meer

Sommige duurzaamheidsafspraken zijn schoolbreed gemaakt. Zo hebben docenten onderling afgesproken niet meer het vliegtuig te gebruiken voor reizen van minder dan 500 kilometer. Gaan ze met studenten op reis, dan pakken ze zoveel mogelijk de trein. En gaat een student wel met het vliegtuig voor een verre reis, dan hoopt Groen dat hij of zij nadenkt over compensatiemaatregelen zoals stoppen met vlees eten of eten en drinken van melkproducten.