Normal_rss_entry-208266

Negen van de tien grootste Nederlandse pensioenfondsen beleggen in wapenfabrikanten, die systemen leveren aan landen die de mensenrechten schenden. Deze pensioenfondsen beleggen in totaal voor meer dan een miljard euro in veertien van dit soort wapenbedrijven. Pensioenfonds ABP belegt het meeste geld in dergelijke bedrijven. Dat blijkt uit een onderzoek van vredesorganisatie PAX waar NRC donderdag over schrijft.

Volgens Cor Oudes, onderzoeker van PAX, wordt het pensioengeld van de meeste Nederlanders voor een deel geïnvesteerd in wapenbedrijven "die de gevechtsvliegtuigen van bijvoorbeeld Saoedi-Arabië in de lucht houden", stelt hij in NRC. Bij de bombardementen die deze vliegtuigen in Jemen uitvoeren, vallen veel burgerslachtoffers.
 

ABP koploper

Ondanks dat de Nederlandse overheid de wapenexport naar Saoedi-Arabië vanwege de oorlog in Jemen sinds 2016 sterk beperkt heeft, komt pensioengeld toch terecht bij wapenbedrijven die wel leveren aan dat land, zegt Oudes. Pensioenfonds ABP voor overheidspersoneel belegt het meeste geld in dergelijke bedrijven, stelt PAX. Alleen metaalsectorfonds PMT investeert als enige grote Nederlandse pensioenfonds geen geld in "foute" wapenleveranciers.
 
Door: ANP