Pensioenfondsen krijgen langer de tijd om over te gaan naar nieuw stelsel

Minister Schouten wil dat de pensioenfondsen tot 1 januari 2028 de tijd krijgen om de over te gaan naar een nieuw pensioenstelsel. Het oorspronkelijke idee was begin 2027. De pensioenfondsen krijgen, als het plan doorgaat, dus een jaar langer de tijd. Dat meldt de NOS. 

Verschillende fracties uit de Eerste Kamer maakten zich zorgen over de overgangsdatum. Die was wat aan de krappe kant. Volgens Schouten is met dit jaar extra de kans groter om een goede overstap naar een nieuw pensioenstelsel te maken. Pensioenfondsen die dat willen en kunnen, mogen ook een jaar eerder overgaan.

Regeringscommissaris 

Het CDA kwam met het idee om een regeringscommissaris aan te stellen. Deze zou dan de transitie naar het nieuwe stelsel in de gaten kunnen houden en geeft onafhankelijk advies over de voortgang. Minister Schouten neemt dat idee graag over. “Ik wil ruimhartig toezeggen dat ik die wil gaan aanstellen.”

Wet Toekomst Pensioenen 

Vandaag staat de Eerste Kamer voor een groot deel in het teken van het debat over de nieuwe Wet Toekomst Pensioenen. Volgende week moet er gestemd worden over deze wet, waar al vijftien jaar over wordt gesproken. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk