Normal_students-250164__340

Experts spraken gisteren over internationale studenten in medezeggenschap op een ISO-bijeenkomst. Bestuurslid Nina de Winter: “Een Engelse samenvatting volstaat niet voor een discussie.” Dit meldt Nuffic.

Verschillende universiteiten worstelen met het toegankelijk maken van de medezeggenschap voor internationale studenten. Reden voor het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) om dit onderwerp aan de orde te stellen tijdens een dag voor iedereen die iets met medezeggenschap te maken heeft

Taal vormt de belangrijkste belemmering, vertelt Nina de Winter, bestuurslid van het ISO. Sommige instellingen zijn overgestapt op vergaderen in het Engels. Ideaal voor internationale studenten, maar voor anderen is het soms behelpen. “Discussiëren in een vreemde taal is lastig”, zegt De Winter.

De aanwezigheid van een tolk kan goed werken, maar dan moeten de stukken wel volledig in het Engels beschikbaar zijn. “Alleen een samenvatting is onvoldoende om een discussie te kunnen voeren”, zegt De Winter. “Maar voor beleidsafdelingen valt het niet mee om alles in het Engels te schrijven of te vertalen

Ook als de taal geen obstakel is, blijft het volgens De Winter lastig om daadwerkelijk internationale studenten te interesseren. Dat medezeggenschap tijd kost, is voor hen vaak een groot bezwaar. “Ze moeten een bepaald aantal studiepunten behalen voor hun visum, of ze krijgen maar voor een beperkte periode een beurs of een lening.”

Bij Nederlandse studenten kan DUO rekening houden met een medezeggenschapsjaar. Ook kunnen zij op meer steun uit hun omgeving rekenen, denkt De Winter. “Hun ouders hebben er eerder begrip voor. Voor internationale studenten is het echt een ding om actief te worden. De cultuur van medezeggenschap moet soms nog landen. Wij willen die mogelijkheid meer promoten.”

oeveel internationale studenten er nu actief zijn in de medezeggenschap, weet De Winter niet. Wel dat het er meer moeten worden. En omdat de obstakels zo divers zijn, ziet zij dat als een gedeelde verantwoordelijkheid van studenten, instellingen en overheid.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids