Normal_uva__universiteit_amsterdam

Enkele docenten aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben via de mail doodsbedreigingen ontvangen omdat zij in een brief in universiteitsblad Folia hadden opgeroepen om stelling te nemen tegen de komst van gastspreker Jordan Peterson. De omstreden Canadese psycholoog en cultuurcriticus was uitgenodigd voor een interview door discussieplatform Room for Discussion van de UvA. Dit meldt NOS.

Peterson, hoogleraar in de psychologie aan de Universiteit van Toronto, staat bekend om zijn scherpe kritiek op de politieke correctheid rondom onderwerpen als postmodernisme, feminisme, wit privilege, transgender-rechten en culturele toe-eigening. Hij was uitgenodigd voor een interview door discussieplatform Room for Discussion. Zo'n honderd medewerkers en enkele studentengroepen vroegen middels een petitie om een extra spreker bij de discussie, om zo een betere balans te krijgen. 
 
Na kritiek hierop van Peterson zelf in een blog, riep een tiental docenten in een open brief het college van bestuur van de universiteit op stelling te nemen tegen Peterson. Naar aanleiding van die brief ontvingen vermoedelijk vijf tot zes docenten via e-mail doodsbedreigingen. Een van hen zette de bedreiging op Twitter en informeerde de politie hierover.
 
De UvA laat weten de bedreigingen "volstrekt onaanvaardbaar" te vinden en betreurt de ontstane commotie. Het debat is gisteren uiteindelijk alleen voor studenten en medewerkers van de universiteit gehouden en was te volgen via een livestream op Facebook.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids