Logo_nederlands_jeugdinstituut_nji_jeugdzorg

Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) heeft een nieuwe brochure uitgebracht: Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling in het primair onderwijs. Per 1 januari 2019 wordt de Meldcode huiselijk geweld aangescherpt. In de nieuwe brochure wordt de aangescherpte meldcode voor docenten in het primair onderwijs beschreven. Dit meldt het NJi.

Vanaf 1 januari 2019 wordt de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling verbeterd en aangescherpt. Deze is onder andere verplicht voor docenten in het onderwijs en medewerkers in de kinderopvang. Het doel van de verbeterde meldcode is: slachtoffers beter en eerder in beeld te hebben, sneller te kunnen helpen en de veiligheid beter te kunnen monitoren over langere tijd. 
 
Speciaal voor het primair onderwijs heeft het NJi een brochure uitgebracht, waarin de aangescherpte meldcode voor docenten in het primair onderwijs wordt beschreven. Aansluitend bij de aangescherpte meldcode bepalen professionals in het onderwijs via een afwegingskader, dat voor het hele onderwijsveld is vastgesteld, wanneer er sprake is van ernstige mishandeling. 
 
Voor het implementeren van de aangescherpte meldcode in scholen zijn geen nieuwe structuren of procedures nodig. De gangbare ondersteuningsroutes bieden hiervoor voldoende mogelijkheden. De verplichte stappen van de aangescherpte meldcode kunnen naadloos in die ondersteuningsroute ingepast worden, aldus het NJi.
 
De brochure Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling in het primair onderwijs van het NJi kan via deze link gedownload worden. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids