Normal_pascal

Prof. dr. ir. Pascal Jonkheijm wint de KNCV Gouden Medaille 2018. “Jonkheijm is een begenadigd chemisch onderzoeker die fundamenteel en toegepast onderzoek op het grensvlak van de chemie en biologie moeiteloos combineert”, aldus juryvoorzitter Hermen Overkleeft. De hoogste Nederlandse onderscheiding voor chemisch toptalent wordt op 4 december 2018 uitgereikt tijdens chemieconferentie CHAINS in Veldhoven. Dit meldt de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV).

Pionier

Jonkheijm is internationaal een voorloper op het gebied van interfaces tussen supramoleculaire, zelf-assemblerende systemen en biologische systemen. Het werk van Jonkheijm wordt zeer goed geciteerd en is de basis voor veel (internationale) samenwerkingen en nieuwe onderzoeksrichtingen bij collega-scheikunde, materiaal en celbiologische groepen. 

“Jonkheijm is een boegbeeld voor de chemie. Hij is een jonge, zeer succesvolle chemicus die zelfstandig een nieuw gebied van de moleculaire wetenschappen ontwikkelt in Nederland en die zeker een prominente rol zal vertolken voor de chemie in Nederland en daarbuiten”, aldus Overkleeft.

Gouden Medaille

De KNCV Gouden Medaille wordt jaarlijks uitgereikt en is de belangrijkste Nederlandse prijs voor onderzoekers die zich bijzonder hebben onderscheiden op het gebied van chemisch speurwerk in de breedste zin. Voor de prijs komen onderzoekers tot veertig jaar in aanmerking van wie wordt verwacht dat zij leidend worden binnen hun vakgebied. De Gouden Medaille wordt sinds 1963 uitgereikt aan chemisch toptalent in Nederland.

De officiële uitreiking van deze prestigieuze prijs vindt plaats tijdens CHAINS 2018, 3 december t/m 5 december 2018. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids