Normal_wetenschap_onderzoek_chemie_scheikunde_vloeistof_glas

Marleen Kamperman heeft dit jaar de KNCV Publieksprijs gewonnen, de prijs voor chemici die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling en betekenis van de chemie voor de maatschappij. Kamperman nam de prijs in ontvangst tijdens de Avond van de Chemie, het jaarlijkse feest dat de chemische beroepsvereniging organiseert voor haar leden. Dit meldt de Rijksuniversteit Groningen.

Kamperman is sinds kort aan de Groningse universiteit verbonden. Daarvoor was zij universitair hoofddocent aan universiteit van Wageningen. Sinds 2015 is zij lid van de Jonge Akademie van de KNAW. Als docent en onderzoeker is Kamperman betrokken bij veel activiteiten om wetenschap en maatschappij met elkaar in contact te brengen. Zo is ze initiatiefnemer van ‘Kennis op straat’, een programma waarin wetenschappers aan een breed publiek vertellen over hun onderzoek. Ook is Kamperman mede-organisator van het succesvolle Science Café in Wageningen, en betrokken bij activiteiten voor kinderen op de basisschool. In 2017 won Kamperman de Nationale Wetenschapsquiz.

De jury van de KNCV Publieksprijs ziet in Kamperman een rolmodel voor veel jongeren die een opleiding in de chemie overwegen. Door haar gedrevenheid en inspirerende manier van vertellen weet zij veel mensen voor het vak te interesseren.

De KNCV is de Nederlandse beroepsvereniging voor chemici, life scientists en procestechnologen. Dit jaar bestaat de KNCV 115 jaar. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids