Normal_kinderen__les__hulp__juf__lerares__onderwijzer__docent__leerlingen__po__vo

Er worden volgend jaar toch minder leerkrachten overgeplaatst door het Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) dan eerder is aangekondigd. Hiermee wil LVO ‘tijd kopen’ om samen met de bonden en medezeggenschapsraden te kijken hoe de situatie rond de leerlingenkrimp naar ieders tevredenheid aangepakt kan worden. Dit meldt de Algemene Onderwijsbond.

Het is niet bekend om hoeveel docenten het precies gaat, maar een woordvoerder spreekt over “aanzienlijk minder medewerkers” die gaan vertrekken. LVO erkent dat de overplaatsing van 125 jonge docenten in één keer leidt tot “ongewenste effecten”. Het college van bestuur gaat extra geld inzetten om de personeelsreductie in fases te laten verlopen, zodat er meer tijd is om het probleem van de leerlingenkrimp op te lossen. 
 
LVO had eind april aangekondigd dat 125 jonge leerkrachten die lesgeven aan het Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) in Maastricht per 1 augustus zouden worden overgeplaatst naar scholen buiten deze regio. Het leerlingenaantal in de regio loopt al jaren terug door krimp. Ook kiezen steeds meer Maastrichtse scholieren voor scholen buiten Maastricht. Het aantal leraren had ieder jaar mee moeten bewegen met de leerlingenaantallen, maar dat is de laatste jaren onvoldoende gebeurd. Ouders hadden al protest aangetekend tegen de plannen. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids