Normal_handtekening_contract

Universiteiten kiezen er de afgelopen tijd vaker voor om hoogleraren en docenten een vast contract aan te bieden. Hiermee komen de onderwijsinstellingen de cao-afspraak om het aantal flexibele dienstverbanden terug te dringen ruimschoots tegemoet. In totaal zijn er bijna duizend werknemers bijgekomen aan Nederlandse universiteiten, waaronder steeds meer vrouwen. Dat blijkt uit cijfers van 2016 die de VSNU gisteren bekend maakte, zo meldt de vereniging van universiteiten.

In de cao van 2015-2016 hebben vakbonden en universiteiten afgesproken om het aantal flexibele contracten terug te brengen naar maximaal 22 procent. In 2016 is het aantal flexcontracten gedaald naar 18 procent, daarmee is de doelstelling ruimschoots gehaald. Ook als tenure tracks met uitzicht op een vaste baan als flexcontract worden meegerekend, blijft het aandeel flexibele dienstverbanden met 21 procent onder het afgesproken maximum.

Het aantal vrouwen met een wetenschappelijke aanstelling is toegenomen naar 39,7 procent. Het aantal vrouwelijke hoogleraren is gestegen naar 19 procent. VSNU-voorzitter Karl Dittrich is blij met de cijfers maar wijst er ook op dat er nog "genoeg te doen" is om het personeelsbeleid van universiteiten op de punten van kwaliteit en diversiteit te verbeteren.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids