Normal_vrouw_docent_leraar_professor_wetenschapper_onderzoek_economie

Dr. Elisabeth Adams, dr. Barbora Hola, dr. Stacey Jeffery en dr. Anja Spang hebben in de eerste ronde van het NWO-programma Women In Science Excel (WISE) een positie toegewezen gekregen aan respectievelijk de onderzoeksinstituten ASTRON, NSCR, CWI en het NIOZ. Met het tenure track programma krijgen de talentvolle vrouwelijke wetenschappers de mogelijkheid een eigen onderzoeksgroep voort te zetten of te ontwikkelen en uiteindelijk door te stromen naar een toppositie aan het betreffende instituut. Dit meldt NWO.

De WISE-tenure trackers werden geselecteerd uit 106 sollicitanten. "Een geweldig aantal, dat weer eens bewijst dat er meer dan voldoende vrouwelijk talent is", aldus prof. dr. Vinod Subramaniam, rector van de VU en onafhankelijk voorzitter van de selectiecommissie. Het WISE-programma heeft als doel de genderbalans onder het eigen wetenschappelijk personeel van NWO te verbeteren. WISE is in juni 2016 gestart en voorziet de komende vijf jaar in twintig posities bij de NWO-onderzoeksinstituten.

De tenure trackers starten nog dit jaar aan het instituut van hun keuze; een start die samenvalt met het 'Westerdijkjaar', waarin diverse organisaties, waaronder NWO, stilstaan bij de positie van vrouwen in de wetenschap.

Met aandacht voor begeleiding en de juiste faciliteiten biedt het WISE-programma talentvolle internationale en nationale onderzoekers een mooi loopbaantraject naar een vaste positie aan één van de NWO-onderzoeksinstituten. De tenure track posities zijn bedoeld voor vrouwelijke onderzoekers die zich minimaal drie jaar na hun promotie bevinden in hun carrière. Zij dienen een onderzoeksvoorstel in en geven aan bij welk NWO-instituut ze willen werken. De succesvolle kandidaten krijgen een tenure track positie van vijf jaar aangeboden bij het instituut van hun keuze. Na afloop van een succesvolle tenure track krijgt de onderzoeker een vaste aanstelling aan het instituut.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids