Politieacademie pakt racisme aan met verplicht kijken van kritische documentaire

De basisopleiding van de politie is zodanig aangepast om discriminatie en racisme binnen het werkveld van de politie te verbannen. Alle agenten in opleiding moeten nu verplicht de documentaire De Blauwe Familie bekijken. De Politieacademie bevestigt dit aan NU.nl.

De documentaire De Blauwe Familie uit 2022 laat de verhalen van zes klokkenluiders zien. Zij vertellen hoe agenten op de werkvloer gediscrimineerd, buitengesloten en gepest worden. Voor de agenten in kwestie voelt het onveilig om de problemen aan te kaarten.

Meer aandacht voor diversiteit, inclusie en integriteit 

De Politieacademie laat weten dat er meer aandacht wordt besteed binnen de opleiding aan diversiteit, inclusie en integriteit. Daar hoort het bekijken van de documentaire ook bij.

Meerdere agenten in opleiding spraken anoniem met NU.nl en vertelden dat je er ‘niet meer mee wegkomt’ als je de documentaire niet hebt gezien. Een docent ging er bijvoorbeeld vragen over stellen aan de leerlingen tijdens de les.

Basispolitieopleiding 

Plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer benadrukt dat het belangrijk is dat de basisopleiding vernieuwd is. Ook de film Rauw is een onderdeel van de vernieuwde tweejarige basispolitieopleiding. Deze film laat het dagelijks werk en leven bij de politie zien. Verder bekijken ze een compilatievideo met fragmenten van Dienders. Deze gaat over agenten in hun eerste jaar van de opleiding.

Introductieweken 

De Blauwe Familie wordt tijdens de introductieweken bij de opleidingslocatie in Amsterdam al laten zien. Dat gebeurt tijdens de workshop Integriteit versus Bewustwording. Agenten in opleiding bekijken de documentaire en gaan daarover met elkaar in gesprek.

Controle Alt Delete 

Controle Alt Delete, de organisatie die zich inzet tegen etnisch profileren, vindt het heel goed dat de opleiding is aangepast. Tegelijkertijd is de opleiding er nog lang niet, want een gedeelte leert de agent in de praktijk. “Op de werkvloer bij de politie is er nog steeds de realiteit van racisme en discriminatie door medewerkers”, aldus een woordvoerder van mensenrechtenorganisatie.

De zes klokkenluiders uit De Blauwe Familie profiteren ook niet van de vernieuwing van de opleiding, want de meeste van hen zijn inmiddels weg uit het politiecorps. “Een aantal van hen is door de politie gestraft met rechtszaken, terwijl de documentaire waarin zij zich uitspreken verplicht lesmateriaal is geworden.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk